Monteringsanvisning EVOFILM


Monteringsanvisning EVOFILM klisterfri solfilm

Tack för att du valt EVOFILM® till din bil. Var noga med att följa instruktionerna och arbeta lugnt och metodiskt för bästa resultat. Ha inte bråttom. Mätt, utvilad och utan tidspress är vårt bästa proffstips för en lyckad montering.

1. Kontrollera att du har beställt och fått rätt solfilm INNAN du börjar montera. Observera att det inte går att bedöma om storleken på solfilmen är korrekt genom att lägga den på rutan utan endast passformen. Filmen sträcks ut vid montering.

2. Börja med att rengöra rutan från utsidan med vanlig fönsterputs och rengöringsduken så blir det lättare att se var smutsen sitter på insidan. Putsa rutan med microfibertrasan. Rengör och putsa sen rutan på insidan på samma sätt noggrant från fett, smuts och partiklar. Avsluta gärna med att torka av rutan med etanol för en helt ren ruta. VIKTIGT! Rengör extra noga i kanterna på rutan.

3. Fyll en hink med hett vatten och lägg ner solfilmerna som ska monteras i hinken. Blanda monteringsvätskan (1 st silverpåse) med hett vatten i sprayflaskan. Sätt ihop monteringsskrapan. Ta på handskarna för att undvika fettfläckar på filmen eller glaset när du monterar.

4. Applicera ett tunt lager av monteringsgelén EVOGEL med svamppenseln längs kanterna på rutan som filmen ska monteras på. Gelén hjälper till att hålla filmens kanter på plats under torkningen för att undvika kantsläpp.

5. Spraya rutan med monteringsvätskan. Spraya filmen med monteringsvätskan. Sätt filmen på rutan och justera in den så att den ligger rätt. På fasta rutor som bakrutor, bagagerumsrutor etc. sätts filmen centrerat på rutan. På rutor i dörrar sätts filmen i ovankant. (Se sidan 2 för detaljerad instruktion om hur man monterar på rutor i dörrar.)

6. Spraya rikligt med monteringsvätskan på filmen innan den ska skrapas. Dra sedan monteringsskrapan mjukt och metodiskt över filmen för att dra bort det mesta överflödigt vatten mellan rutan och filmen och få bort bubblor och veck. Dra aldrig skrapan på torr film och pressa inte allt för hårt med skrapan vilket kan repa filmen.

7. Spraya filmen igen. Pressa skrapan lite hårdare mot filmen och börja dra ut monteringsvätskan mellan rutan och filmen. Återupprepa sprayning och skrapning 3-5 gånger tills att allt vatten mellan filmen och rutan är borta och att filmen är ordentligt utsträckt. Filmen ska normalt sträckas mellan 3-5 mm vid korrekt montering.

8. När du är ”klar med monteringen” återupprepa skrapning av alla kanter runt rutan. Överflödig monteringsvätska osynlig för ögat samlas ofta längs filmens kant och måste skrapas/torkas bort. Överflödig monteringsgelé som pressas ut torkas bort med fuktig trasa. Använd den rundade skrapan för att komma åt i hörnen.

9. Låt torka. Ställ gärna bilen svalt med öppna dörrar under torkningen. Ställ inte ut bilen i sol och värme direkt efter montering. För snabb torkning kan leda till att filmen inte fäster korrekt.

10. Uppstår det problem vid eller efter montering så ta av filmen och gör om monteringen enligt anvisning. Det löser oftast problemet. Kvarstår problemet efter om-montering kontakta oss så hjälper vi dig.


Montering av solfilm på rutor i dörrar.

1. Börja med att dra ner rutan ca 10 cm. Stryk ett tunt lager av monteringsgelén EVOGEL med svamppenseln längs kanterna på rutan. Spraya rutan med monteringsvätska.

2. Ta upp filmen ur hinken med varmt vatten, sätt dit filmen och passa in den i överkant på rutan. Sätt filmen 2-3 mm under rutans kant så att den inte kan dras av mot dörrlisten när rutan vevas upp. Glipan i överkant syns inte när rutan är uppvevad (som den oftast är).

3. Börja med att skrapa den övre halvan av rutan så att filmen sitter helt fast. Torka bort eventuell vätska och gelé som ligger på rutans övre kant innan du drar upp rutan. Låt nedre halvan av filmen hänga fritt mot dörrsidan och dra försiktigt upp rutan.

4. Lyft upp nedre halvan av filmen som ligger mot dörrsidan och spraya rutan och insidan på filmen med monteringsvätskan. Den lösa delen på filmen ska nu ner mellan listen i dörrsidan och rutan. Lägg solfilmen mot rutan och för ner filmen bitvis med händerna ner i dörrsidan.

5.  Använd sedan den vinklade spateln för att för att få ner filmen ordentligt under listen. Är filmen onödigt hög och det är svårt att få ner hela filmen utan att det knölar sig kan du skära av filmen lite med kniven men glöm inte dra upp rutan innan du kapar filmen. VIKTIGT! Filmen ska ner minst 20 mm under listen så att den inte kan fastna mot listen när rutan vevas ner så kapa inte av för mycket.

6. Spraya filmen och dra sedan skrapan från rutans mitt och ner hela vägen emot listen för att pressa ut överflödig vätska och bubblor. Nu sitter filmen på plats. Skrapa filmen 3-5 ggr tills att all vätska mellan ruta och film är borta. Glöm inte att spraya filmen mellan skrapningarna. Använd den vinklade spateln för att skrapa filmen under listen i dörrsidan och övriga i dörrlister.

7. Låt torka 2-3 dagar innan du rullar ner rutan.

8. Uppstår det problem vid eller efter montering så ta av filmen och gör om monteringen enligt anvisning. Det löser oftast problemet. Kvarstår problemet efter om-montering kontakta oss så hjälper vi dig.

OBS! Montera inte solfilm vid temperatur över +25 grader eller under +4 grader (frost) då det kan bli problem med torkning och vidhäftning. Ställ inte ut bilen i sol och värme eller frysgrader direkt efter montering. Torktiden är 1-5 dygn beroende på temperatur.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Problem med monteringen av solfilmen?

Kontakta oss om du har frågor eller problem med monteringen. När du kontaktar oss så ha följande information redo:

·         Ditt ordernummer

·         Information om din bils modell, kaross, årsmodell etc.

·         Bilder på din bil framifrån, bakifrån och från sidan så att man ser karossen och detaljer

·         Bilder på ev. fel eller problem, gärna en bit ifrån så att man ser vilken ruta det är och sen närbilder på felet

·         Mått på felet eller problemet. Mät noga och ange måtten i millimeter och om det är totalt eller per sida.

Kontakt: [email protected] • 042-448 04 49 • facebook.com/evofilm

Öppettider: Vardagar 09–17. Fredagar 09-16. Lunch 12-12.30