Solfilmsguiden

Allt du vill veta om Solfilm!

Frågorna om solfilm brukar vara många. Är det lagligt att montera solfilm? Vad kostar det att tona rutor med solfilm? Finns det olika sorters solfilm? Kan man montera solfilm själv ? Vad innebär färdigskuren solfilm? Och hur gör jag om jag har fått problem med min solfilm? Här hittar du massor av kunskap och guider till hur du fixar solskyddet i din bil.  De 5 vanligaste frågorna är:

1. Är det lagligt att tona rutorna med solfilm?

Ja det är lagligt. I Sverige är det lagligt att tona rutorna bakom föraren hur mörkt man önskar. Däremot är spegelfilm är inte lagligt på någon ruta på bilen. Läs mer om tonade rutor.

2. Vad kostar det att tona rutorna med solfilm?

Gör du jobbet själv och väljer en avtagbar färdigskuren solfilm kostar det ca 600-800 kr beroende på antal rutor. Väljer klisterfilm av hög kvalitet så räkna med det minst det dubbla, ca 1500 kr men då får du oftast skära filmen själv. Ska en bilvårdsfirma tona rutorna med proffsfilm får du räkna med ett pris från 3000 kr och uppåt. Läs mer om olika solskydd..

3. Vilken toningsgrad ska jag välja på solfilmen?

Oavsett vilken toningsgrad du väljer så har du alltid en bra reducering av både värme- och ir-strålning. Välj därför toningsgrad på din solfilm utifrån vilken insyn i bilen du vill ha och vilket utseende du vill ha på bilen. Är du orolig för att körning i vintermörker ska påverkas välj en avtagbar solfilm som du enkelt kan ta av när du vill. Läs mer om Läs mer om att tona rutor.

4. Är det svårt att montera solfilm själv?

Nej det är inte svårt att montera solfilm själv om du väljer en avtagbar färdigskuren solfilm. En sån typ av solfilm kräver inga förkunskaper eller specialverktyg. Det räcker att du är allmänt händig och lite noggrann. Väljer du en klisterbaserad solfilm behöver du vara kunnig och ha en del specialverktyg för att få ett lyckat resultat. Läs mer om hur man monterar solfilm..

5. Kan man veva ner rutorna?

Ja det kan man. En avtagbar klisterfri solfilm som tex. EVOFILM® sitter lika bra på rutan som vanlig klisterfilm så du kan veva upp och ner rutorna som vanligt. Kan låta som en konstig fråga för en del kunniga men har man testat att tona rutorna med plexiglaspanel och upptäckt att man inte kan veva rutorna vill man ofta vara säker innan man testar en annan metod för solskydd till sin bil.Läs mer om EVOFILM färdigskuren solfilm.


Solskydd bil

Solskydd till din bil?

Läs mer om hur du väljer solskydd till din bil, vilka olika alternativ som finns och vad det kostar.

Tonade rutor

Tonade rutor

Allt du alltid velat veta om solfilm och tonande rutor men aldrig vågat fråga.


Montera solfilm

Montera solfilm

Lär dig hur proffsen gör för att montera solfilm och hur man löser de vanligaste problemen.

FAQ Evofilm

FAQ EVOFILM

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om vår solfilm EVOFILM®.


Årsmodell bil

Bilens årsmodell

Vad är skillnaden på årsmodell, modellår och fordonsår på en bil?

Matrixpunkter

Matrixpunkter

Vad är matrixpunkter, svarta prickar, och varför finns de på bilens rutor?