Hur fungerar statisk vidhäftning?

Självhäftande film

Vi har nog alla stått i köket någon gång och försökt slå in överbliven mat med plastfolie, en plastfolie som envisas med att klibba ihop och fastna överallt förutom där man vill att den ska fastna. Det kallas självhäftande film men varför är filmen så klibbig och varför fastnar den på vissa material men inte andra. Låt oss förklara.


Statiskt vidhäftning förklarat

Statisk vidhäftning är ett fenomen där två ytor attraheras av varandra på grund av uppbyggnaden av statisk elektricitet. 

När två material med olika elektriska egenskaper kommer i kontakt med varandra kan elektroner överföras från ett material till ett annat. Detta kan resultera i att ett material blir positivt laddat och det andra blir negativt laddat. Vid statisk vidhäftning kan denna kraft göra att olika material klibbar ihop eller på andra ytor.

Vad är statiskt vidhäftande solfilm för bilrutor?

Solfilm med statisk vidhäftning för bilrutor, är en tunn, självhäftande film som appliceras på insidan av ett bilfönster för att minska mängden värmeljus och strålning.

Solfilm med statisk vidhäftning film kan tillverkas av olika material, så som polyester eller vinyl, som kan skapa en statisk laddning när de kommer i kontakt med varandra eller med andra ytor. När filmen appliceras på ett fönster kan den fastna på glaset på grund av denna statiska laddning, snarare än att förlita sig på ett traditionellt lim. Detta kan göra att filmen enkelt kan installeras utan behov av ytterligare lim specialverktyg eller vissa färdigheter.

Vilka är fördelarna med att använda självhäftande solfilm till din bil?

  • Lätt att installera utan tidigare erfarenhet
  • Kräver inga speciella kemikalier eller verktyg
  • Kan tas bort och återinstalleras under installationen för att undvika bubblor eller veck
  • Lång livslängd
  • Överkomligt pris