Fabrikstonade bilrutor

Vad är fabrikstonade bilrutor?

Fabriktonade bilrutorär helt enkelt ett pigment i glaset som gör att det ser mörkare ut. Det är alltså ingen riktig solfilm som är installerad utan bara glaset som är infärgat. Fabriktoning görs i fabriken som tillverkar fordonet och installeras alltså inte efteråt. Fabrikstonade rutors huvudsakliga syfte är att ge åkarna en känsla av integritet.


Skyddar fabrikstonade bilrutor mot värme och strålning?

Nej absolut inte eftersom toningen bara är färgat glas. Även om fabriksglas är väldigt lika i utseende jämfört med solfilm, har det inte samma fördelar som fönsterfärgad film har. Många kunder tror att eftersom deras fordon har en fabriksfärgad toning behöver de inte tona sina bilrutor, men det är en enorm skillnad mellan solfilm och fabriktoning. Fabriktoning är huvudsakligen för att minska insyn i bilen. 

När det gäller att blockera ut skadliga UV-strålar blockerar allt glas skadliga UVB-strålar. UVA-strålar är de att oroa sig för eftersom de är de som kan tränga igenom glas. Att ha en solfilm installerad på dina bilrutor kan avsevärt minska dina chanser för hudproblem och hjälpa till att avvisa upp till 99 % av de skadliga UV-strålarna.

En annan anledning till att solfilm är bättre är att den hjälper till att avvisa värme till skillnad från fabrikstoning.


Fabrikstonad bilruta

Fabrikstoning skapas med ett färgämne i glaset, vilket ger det ett mörkt utseende och förhindrar att en viss del av visuellt ljus passerar igenom glaset. Denna process kallas för "djupdoppning" och skyddar inte mot ultravioletta strålar som är skadliga för din hud. Fabrikstoning släpper igenom synligt ljus, solvärme och UV-strålar; medan fönsterfilm håller ute solvärmen och skadliga UV-strålar.

Bilruta tonad med film

Solfilm film minskar värmen som kommer in i fordonet och avvisar upp till 99 % av UV-strålar medan fabriksfärgade glasets enda fördel är den extra känslan av avskildhet. När bilen utsätts för solen värms den upp mycket snabbt och utsätter passagerare för skadliga UV-strålar som kan stoppas med en solfilm. Solfilm kan också bidra till att minska bräsnleanvändningen genom att inte AC behöver vara igång så mycket. Jämfört med fabrikstonade rutor så håller  solfilm ute solvärmen och skadliga UV-strålar.


Kan du sätta solfilm på fabrikstonade rutor?

Ja det kan du. När det kommer till fabrikstonade rutor på ett fordon, kan du applicera solfilm över det fabrikstonade glaset och det är relativt enkelt att göra. Det finns många typer av nyanser tillgängliga för bilar idag, och du behöver inte sitta fast med fabrikstoning som du inte gillar.

Men försök aldrig att solfilma över annan solfilm. Om du redan har solfilm, är den lämpliga lösningen att helt ta bort eftermarknadsfärgen och sedan lägga till ett nytt lager solfilm.