En bils årsmodell, modellår eller fordonsår?

Årsmodell, modellår eller fordonsår på en bil?

Reglerna för hur en bils modell ska anges har ändrats på senare år vilket har skapat en stor begreppsförvirring både bland konsumenter och bilåterförsäljare. Är bilen av en viss årsmodell eller av ett annat modellår? Det är lätt att gå vilse och att bli "lurad" tex när man ska köpa en begagnad bil. Vilket begrepp som är viktigast beror på vad man letar efter. I vilket fall så är det viktigt att veta när man ska köpa färdigskuren solfilm till sin bil.

 Tidigare så bestämde tillverkarna vilken årsmodell en bil skulle ha men i och med en harmonisering inom EU har det ändrats. Numera får bilen sin årsmodell det datum den registreras, men tillverkarna ger den ett modellår så man kan se vilket utförande bilen är av. 

Årsmodell på en bil

Årsmodell anges numera som det år när bilen tillverkades dvs det anger bara vilket år fordonet tillverkats. Tidigare angavs årsmodell för vilket års modell som bilen tillverkats vilket ledde till att man på hösten ett år kunde köpa en bil av nästa års modell. "Nästa års modell" kallas numera för modellår.

Modellår på en bil

Modellår är det år som tillverkaren sätter på bilens och avser oftast för vilket år bilen avses vara lanserad dvs en bil som tillverkas under hösten ett år kan ges modellår för året efter. Innan begreppet modellår infördes kallade tillverkaren det för årsmodell vilket ledde till att bilar tillverkade under samma år kunde ha två olika årsmodeller. Det här innebär att en bil kan ha modellår tex 2010 men vara av årsmodell 2014 om bilen tillverkades (registrerades) 2014. Modellåret är  viktigt att ha koll på eftersom ett nytt modellår på en bilmodell ofta innebär uppdateringar till ny design, nya funktioner eller kanske nya motorer.

Fordonsår på en bil

Fordonsår är det begrepp som används i fordonsregistret för att ange vilket år bilen är tillverkad dvs samma sak som årsmodell. Förvirrande men begreppet är infört just för att inte förvirra och blandas ihop med det gamla begreppet årsmodell som kan tolkas olika av konsumenter och återförsäljare av bilar. Så uppgift om bilen fordonsår anger bara vilket år bilen är tillverkad inte vilket modellår det är.

Karossmodellen avgör när du köper färdigskuren solfilm

Många luras av att bilen har "årsmodell X"  när man ska beställa färdigskuren solfilm till en bil som kan vara av "årsmodell" X eller Y. Det som avgör är vilket som är rätt är vilket modellår bilen har dvs bilens karossmodell. Oavsett när bilen är tillverkad (årsmodell eller forsdonsår) så är det hur bilens kaross och rutor är utformade som avgör vilken färdigskuren solfilm som passar just din bil. En bil tillverkad ett år kan vara av en helt nytt modellår och då ser karossen annorlunda ut. Om du tänker att din bil är en 2008:a så kan den vara tillverkad 2007 men av modellår 2009. Om tillverkaren gjorde ändringar och uppdateringar på karossen för 2009 års modellår kan det bli fel mått på solfilmen om du beställer till den 2008:a. Därför är det viktigt att veta vilket modellår bilen har, inte vilken årsmodell det är. Låt oss kalla det karossmodell så blir det lättare att förstå. Så kolla noga upp vilken karossmodell din bil har innan du beställer färdigskuren solfilm.

Hur vet jag vilken karossmodell (modellår) min bil har?

Oftast uppstår frågan på årsmodeller som byter modellår dvs att bilen får en ny uppdaterad kaross. Om du tänker att din bil är en 2008:a men du vet att det kom en ny bil av samma modell året efter 2009 kan det vara viktigt att kolla upp det. Enklast tex är att googla upp en bild på äldre och en nyare modell av bilen. Ofta ser man ganska enkelt vilken av karosserna som överensstämmer med ens egen bil. Ett annat sätt kan vara att kolla på Wikipedia som ofta har väldigt bra information om olika bilmodeller och när modellbyten skett tex på Volvo V70