Montera solfilm | Tona rutor själv | Steg för steg guide

Montering av solfilm - Tona rutor själv

För montering av solfilm - Inled med att rengöra bilrutan, spraya sedan såpvatten på ruta och film. Därefter applicerar du filmen och skrapa bort överflödig vätska med monteringsskrapan. När filmen är monterad bör du låta den torka i 24 timmar. På denna sida går vi igenom hur processen går till i bild och video. 

Så monterar du solfilm:  

montera solfilm rengöring

1. Gör rent rutorna noggrant
från fett och smuts. 

montera solfilm blanda vätska

2. Blanda vatten med såpa i en sprayflaska.

montera solfilm spraya filmen

3. Spraya rutan och filmen ordentligt med vätskan.

montera solfilm passa in filmen

4. Sätt filmen på rutan och justera in den noga.

montera solfilm pressa ut vätskan

5. Skrapa ut allt vatten mellan rutan och filmen. Klart!

montera solfilm låt torka 24h

6. Låt filmen torka minst 24h innan rengöring/nedrullning.


Videoguide - Montering av Evofilm 

EVOFILM® solfilm är en högkvalitativ färdigskuren solfilm för att tona rutor på alla bilmodeller. Med EVOFILM ® solfilm är det enkelt att själv tona rutorna på bilen till ett rimligt pris

Monteringsanvisningen för montering av EVOFILM kan du läsa, ladda ner eller skriva ut här Monteringsanvisningen finns på svenska, danska, finska, norska, nederländska, franska, engelska polska, tjeckiska, italienska, tyska, spanska, portugisiska, grekiska, ungerska och arabiska. Installationsvideofilmer på de olika språken hittar du här

I nedan filmer visar vi hur du monterar Evofilm - snabbt och enkelt: 

Video 1 Montera EVOFILM solfilm på fasta bilrutor

Så här monterar du EVOFILM solfilm på fasta bilrutor.


Video 2 Montera EVOFILM solfilm på rutor i bildörrar

Så här monterar du EVOFILM solfilm på rutor i bildörrar.


Proffstips för att montera solfilm

Att montera solfilm behöver inte vara så svårt. Här får du våra bästa tips och trix för att lyckas med monteringen av din solfilm.

Montera solfilm kan vara både enkelt och komplicerat. Klisterfri färdigskuren solfilm kräver inga större förkunskaper eller särskilda verktyg för att få ett bra resultat. Ska du sätta klistermonterad solfilm och inte gjort det förut bör du ta hjälp av någon kunnig och vara beredd på att det blir bäst nästa gång ;)

Här har vi samlat våra bästa tips för hur du lyckas med solfilm.


Tips & trix vid montering av solfilm

Viktigast för ett lyckat resultat är att arbeta lugnt och metodiskt. Mätt, utvilad och utan tidspress är vårt bästa proffstips!

Använd varmt vatten

Använd ljummet vatten. Ju kallare ute desto varmare vatten. Rutan ska inte vara iskall när du monterar solfilmen. Vanligt vatten funkar oftast bra men för kalkrikt vatten kan resultera i små vita prickar när filmen torkat. Använd destillerat vatten (kostar några tior på macken eller Biltema) om du vill vara helt säker på ett perfekt resultat. För mycket diskmedel kan också resultera i små vita prickar när filmen torkat in. Överdosera därför inte lösningsmedlet. 4-6 droppar/liter.

Rengör med T-röd

En absolut ren ruta är det viktigaste för ett bra slutresultat. Börja gärna rengöringen med sprit (t.ex. T-röd) och mjuk tvättsvamp. Torka rent med luddfri trasa tex. en microfiberduk. Spraya rutan med monteringsvätska och dra bort vattnet med vanlig fönstergummiskrapa som sista åtgärd. Då är rutan absolut ren från partiklar innan du börjar montera.

Skölj av filmen

Skölj av filmen i en hink eller en balja med monteringsvätska för att verkligen få bort alla partiklar från filmen innan du sprayar på vätska för monteringen och sätter dit filmen. Använd gärna engångshandskar när du sätter filmen.

Spraya utsidan av filmen

Dra aldrig med skrapan utan vätska på filmen. Spraya rikligt med vätska på filmens utsida varje gång innan du börja dra undan vätskan under filmen. Dra skrapan med överlappande drag och pressa inte för hårt med skrapan vilket kan skada filmen.

Ha tålamod

Montera inte solfilm i temperatur +25 grader eller under +4 grader (frostgrader). Låt filmen torka in ordentligt innan du börjar rengöring eller vevar ner rutorna. Låt torka, helst i garage, i minst 24-48 timmar innan du använder bilen och tänk på att det kan ta upp till en vecka innan det torkat ordentligt. Ju kallare desto längre torktid.Problem med Solfilm?

Alla problem med solfilm oavsett typ av solfilm beror till 99,9% på en dålig montering. Har du monterat avtagbar klisterfri solfilm är problemet väldigt enkelt att lösa. Ta av filmen och gör om efter att ha läst montageanvisningen noga, minst två gånger ;) Har du satt klistermonterad solfilm och filmen har torkat in är det väldigt svårt att korrigera problemen i efterhand. Då bör du konsultera ett proffs eller göra om jobbet.

problem med solfilm? kolla vår proffsguide

Solfilmen passar inte.

Om du beställt färdigskuren solfilm ska den givetvis passa rutan på din bil men vill man av någon anledning skära filmen så  använd en rostfri rakbladskniv. Om du ska skära solfilmen mot glaset så skär varsamt så att knivbladet inte repar glaset.

Solfilmen lossnar.

Solfilm kan lossna om du inte lyckats pressa bort allt vatten mellan solfilmen och rutan. Då kan inte solfilmen fästa ordentligt. Eller så har det inte fått torka in ordentligt innan du vevar ner rutorna. Oavsett orsak så är problemet lätt att lösa. Ta loss hela solfilmen, gör rent rutan och filmen och montera om den igen på ett korrekt sätt. Tänk på att montera solfilmen 2 mm under kanten på rutor som ska vevas ner så att den inte sticker upp och kan dras mot listen när du vevar upp rutan.

Det syns små vita prickar på solfilmen

Om du ser små vita prickar på rutan utifrån bilen när solfilmen torkat in beror det antingen på att dammkorn har fastnat på filmen, att vattnet du använt är för kalkhaltigt eller att du haft för mycket diskmedel i vattnet. Oavsett orsak så är problemet lätt att lösa. Ta loss hela filmen, gör rent rutan och filmen och montera om den igen på ett korrekt sätt. Använd destillerat vatten och 4-6 droppar diskmedel per liter vatten.

Luftbubblor på solfilmen

Vissa mindre bubblor kan försvinna av sig själv när solfilmen torkat in sig men det är viktigt att du noga jobbar bort alla luftbubblor när du monterar filmen. Glöm inte kolla filmen från utsidan av fönstret. Uppstår det den bubbla i solfilmen inom 24h kan du prova att spraya filmen och dra/pressa/jobba bort bubblan ut mot kanten på filmen. Har filmen torkat in så stick inte hål på bubblan eller försök skära den med rakblad utan ta bara ta loss hela filmen, gör rent rutan och filmen och montera om den igen.


Lätt att montera solfilm med EVOFILM®

EVOFILM® är en klisterfri avtagbar solfilm av högsta kvalitet med mycket bra skydd mot UV- och IR strålning. EVOFILM® är lätt att montera med ett lyckat resultat utan vare sig förkunskaper eller specialverktyg. EVOFILM® levereras färdigskuren till alla bilmodeller för snabb och enkel montering. 

Pris från 249 kr.

EVOFILM färdigskuren solfilm